dimarts, 3 d’abril del 2012

AQUESTA CARTA TAMBÉ LA VAIG PUBLICAR AL 9 NOU AQUEST ANY 2012.

Foie

Aquestes Festes de Nadal segurament haureu vist la paraula foie en molts menus de restaurants. Últimament s'ha fet molt popular i el seu preu ha baixat considerablement. És depriment, perque la gent no sap realment el que menja. La paraula foie vol dir fetge en francés i foie gras, que és com s'hauria d'anomenar, vol dir fetge greixós. En català no té tanta gràcia el nom, oi? Aquest fetge greixós és degut a una malaltia anomenada hepatonecrosis. Així, el que la gent menja en realitat, és "carn" malalta. A més, sabeu com es produeix el foie ? Forçant a ànecs o oques a menjar més del que volen, introduint-los un tub al coll fins a l'estòmac i omplint-los amb menjar i per aixó el fetge va creixent anormalment. Aixó provoca un patiment enorme als animals que intenten amagar el cap quan els toca l'hora de menjar. I no es poden escapar ja que viuen en gàbies molt petites o no poden girar ni moure's. Aixó és ètic?
Bon profit.

Adam Macià
Manlleu

A CONTINUACIÓ PUBLICO AQUESTA CARTA MOSTRA QUE PODEU FER SERVIR SENSE DEMANAR PERMÍS PER ENVIAR A RESTAURANTS ON SERVEIXEN FOIE. LA VAIG COPIAR I ADAPTAR D'UNA CARTA EN ANGLÉS.


Benvolgut chef o gerent,

Li escric per fer-li arribar la meva preocupació sobre el fet que en el seu restaurant seviu Foie Gras. Li explico a continuació:
Espero que un cop llegit la meva carta i la seva posterior reflexió, s'uneixi al creixent nombre de restaurants que s'han compromès a no servir foie gras en el reconeixement de la crueltat inherent a la producció de foie gras.
El foie gras és produït per l'alimentació forçada d'ànecs o oques amb quantitats molt grans d'aliments, a través d'una bomba mecànica, diverses vegades al dia durant un màxim de tres setmanes. Al final d'aquest període d'engreix, els fetges de les aus s'inflen fins a deu vegades la seva mida natural. Les aus es sacrifiquen a continuació, i els seus fetges es venen com "foie gras". Aquestes condicions provoquen lesions considerables, i la taxa de mortalitat d'animals en la producció de foie gras és molt superior al de les indústries d'altres animals. Algunes aus moren quan el tub d'alimentació els trenca la gola. Altres moren de la ruptura d'òrgans interns o asfíxia quan el menjar queda encallat al coll i sistema digestiu. Molts estan tan debilitats físicament i pel dolor final del període d'alimentació forçada, que són incapaços d'aixecar-se o caminar.
La producció de foie gras és tan cruel que ha estat declarada il.legal per una sèrie de països europeus, entre ells la República Txeca, Dinamarca, Finlàndia, Alemanya, Luxemburg, Noruega, Polònia, Suècia, Suïssa i el Regne Unit a l'agost de 2003. El Tribunal Suprem d'Israel va decidir que la pràctica, viola les lleis de la nació en matèria de benestar dels animals de granja i va prohibir-ho al cap d'un temps. El setembre de 2004, el governador de Califòrnia (Estats Units) Arnold Schwarzenegger va signar com a llei, un projecte de llei que prohibeix l'alimentació forçada d'ànecs i oques en la producció de foie gras. La llei entrarà en vigor aquest Juliol 2012. Altres estats estàn pensant en prohibir aquesta cruel exquisidesa a causa de l'oposició pública generalitzada.
Com a gerent de negocis, vostè pot apostar anar en contra d'aquesta crueltat amb l'aposta del "Compromís de no servir foie gras". En la nostra experiència, cada vegada hi ha més gent que vol un tracte més humà als animals i la gent aprecia les empreses que fan les coses bé, especialment molts consumidors que cada vegada es preocupen més sobre com es produeixen els seus aliments. Un exemple és que els productes ecològics cada vegada tenen més pes en el mercat, inclús ara en època de crisis econòmica. I el Foie Gras mai podrà ser catalogat com a ecològic. Això ho diu tot. 
 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada